We lezen:
Leviticus 9: 1–11:47; 2 Samuël 6:1–7:17; Marcus 9:1–13

“Op de achtste [shemini] dag riep Mozes Aäron en zijn zonen en de oudsten van Israël bijeen.” (Leviticus 9:1)

Inleiding
Het gedeelte uit de Biojbel van deze week heet
Shemini, wat achtste betekent. De naam is afgeleid van het openingsvers zoals hierboven aangehaald.

In de laatste reguliere lezing uit de Thora, Parasha Tzav, gaf God Mozes instructies om Aäron en zijn zonen te leren hoe ze zich moesten voorbereiden op hun plichten en rechten als priesters kohanim (kohanim).

Zeven dagen lang verbleven Aäron en zijn zonen bij de tent van ontmoeting als onderdeel van hun inwijding. Op de achtste dag gaf Mozes hen opdracht om de offers aan de Heer te brengen.

Deze offers werden gegeven als een soort ‘welkomstceremonie’ om de komst van Gods Shekinah (Glorie of Goddelijke Aanwezigheid) te begroeten:

Toen zei Mozes: ‘Dit is wat de HEER u geboden heeft te doen, zodat de heerlijkheid van de HEER aan u verschijnt.’ (Leviticus 9:6)

Het vergde maar liefst zeven dagen van voorbereiding voordat zij aan deze nieuwe en heilige taak als priesters konden beginnen, die Adonai dienden in de Mishkan (Tabernakel), waar de Heerlijkheid van de Heer kwam wonen.

Een nieuw begin begint met 'Acht'
Dit is het getal van de opstanding en het nieuwe begin. De week kent zeven dagen en dan op de achtste dag begint de nieuwe week. In de muziek kennen we een octaaf, met zeven tonen en met de achtste begint het nieuwe octaaf.
De Jezus (Yeshua) stierf voor ons aan het kruis, maar Hij stond op de achtste dag op en dat was de eerste dag van de nieuwe week. Nieuw, onvergankelijk leven op de achtste dag!

Koning David was de achtste (!) zoon van Isaï. Koning Saul was door de mensen gekozen, maar David werd door de Heere God aangewezen; dit was een nieuw begin!

Na de zevende dag komt de eerste van de nieuwe week, de achtste dag en dat is de dag van de opstanding van Jezus Christus. De
acht staat dus voor wedergeboorte en totale vernieuwing; een nieuwe start.
Zoals na de zondvloed uit Genesis 6 de wereld opnieuw bevolkt werd uit de
acht (!) mensen die in de ark waren, zo begint Yeshua met acht zaligsprekingen voor het nieuwe verbond die in het Tweede Testament acht keer worden genoemd.

Het eerste verbond zal worden vervangen door het nieuwe voor Israël en hiervan wordt melding gemaakt in Hebreeën 8:8.
Bij het volk Israël werd een mannelijke baby besneden op de achtste dag (zie Gen. 17:12).
De laatste jaren is gebleken dat de productie van bloedplaatjes bij een mannelijke baby op de achtste dag plotseling hoger is dan normaal (110%)! Bloedplaatjes dienen om bij een bloeding het bloed te laten stollen.

Ook het eerste offer werd op de achtste dag gebracht (zie Lev.9:1). Een jong dier moest volgens Leviticus 22:26 zeven dagen bij de moeder blijven, maar niet eerder dan op de
achtste dag mocht het worden geofferd en in Leviticus 25:22 lezen we dat de boeren in het achtste jaar wel mochten zaaien, maar niet mochten oogsten. Pas in het negende jaar mocht gegeten worden van de oogst. Om e.e.a. te compenseren beloofde God dat Hij in het zesde jaar zou zorgen dat de oogst een driedubbele hoeveelheid zou opleveren!

Het begin van het jaar
De inwijding van de Tabernakel op de achtste dag was niet het enige teken van een nieuw begin van dit tekststgedeelte (deze Parasha). De inwijding van Aäron en zijn zonen, evenals de tabernakel in de woestijn, vonden precies een jaar na de uittocht uit Egypte plaats, in Nisan, de eerste maand.

Nisan is het begin van de lente, wanneer het regenseizoen ten einde loopt, de fruitbomen beginnen te bloeien en de velden bedekt zijn met wilde bloemen.

Het Hebreeuwse woord voor lente is aviv. Dit woord kan in twee delen worden verdeeld: ‘av, wat ‘vader’ betekent ; en ‘iv, dat numeriek 12 betekent. Zo wordt aviv (lente) gezien als de vader van de twaalf maanden van het jaar. Het nieuwe begin van het jaar. Een nieuw begin.

Pesach , dat in de eerste maand van Nisan valt, is de symbolische 'vader' van de twaalf stammen van Israël als een nieuwe natie.

Het is juist ook om deze reden dat de hele Hebreeuwse kalender een geestelijke verbinding vormt de twaalf Hebreeuwse stammen. De dienst van de priesters vertegenwoordigt een nieuw begin voor heel Israël

Acht (geven) is meer dan duizend
Iets ‘achten’ of ‘hoogachtenhoudt in dat iets of iemand speciale aandacht of respect krijgt.
Als 8 ook het getal van de opstanding is, dan heeft de Eeuwige hiermee dus speciale aandacht voor de mensheid in Zijn liefde en genade. Hij geeft hiermee ‘acht op ons’. Daar plukken wij dagelijks de vruchten van en dat is meer waard dan duizend euro.
Romeinen 1, vers 4: “Wat de Geest betreft is Hij met kracht bewezen te zijn, de Zoon van God, door opstanding uit de doden” (letterlijk: door dodenopstanding). Deze opstanding uit de doden, daar draait alles om.
1 Korinthe 15, vers 17: “En als Christus Messias niet is opgewekt, is uw geloof zinloos, u bent dan nog in uw zonden. Dan zijn ook zij die in Christus ontslapen zijn, verloren. Als wij alleen voor dit leven op Christus onze hoop gevestigd hebben, zijn wij de meest beklagenswaardige van alle mensen. Maar nu, Christus is opgewekt uit de doden en is de Eersteling geworden van hen die ontslapen zijn.”
Op deze manier heeft de Adonai acht op ons gegeven, Hij achtte ons hoog genoeg om Zijn Zoon Zichzelf te laten opofferen ter wille van ons. Hij heeft speciale aandacht aan ons gegeven en zelfs een speciaal plan bedacht en uitgewerkt al vóór de grondlegging van de wereld.
Efeze 2, vers 4-8: “Maar God, Die rijk is in barmhartigheid, heeft om Zijn grote liefde, waarmee Hij ons liefgehad heeft, ook toen wij dood waren door de overtredingen, met Christus levend gemaakt -uit genade bent u zalig geworden- en heeft ons met Hem opgewekt en met Hem in de hemelse gewesten gezet in Christus Jezus, opat Hij in de komende eeuwen de alles overtreffende rijkdom van Zijn genade zou bewijzen, door de goedertierenheid over ons in Christus Jezus.”
Dit was het grote geheim dat Paulus mocht bekendmaken volgens Efeze 3:8. Hij deed dat met grote inzet en hij achtte zijn aardse reputatie niet meer van belang.

Als de Eeuwige ergens acht op slaat, komt het goed. Acht is dus veel meer dan duizend!

Hallelu-Jah!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.