We lezen:
Exodus 33:12–34:26; Numeri 28:16–25; Ezechiël 37:1–14; Lukas 24
“U zult het Feest van de Ongezuurde Broden [Chag HaMatzot] houden . Zeven dagen zult u ongezuurde broden [matzes] eten , zoals Ik u geboden heb, op de vastgestelde tijd in de maand Aviv, want in de maand Aviv bent u uit Egypte getrokken. “ (Exodus 34:18)
Inleiding
Het Schriftgedeelte (de parasha) voor deze shabbat vindt plaats in het midden van de Pesachweek en begint met een beschrijving van de geheiligde (dat is de apart gezette) dagen Pesach (Pasen) en het feest van de Ongezuurde Broden (Chag HaMatzot), die zeven dagen duren.
Deze twee bijzondere gebeurtenissen worden vaak samengevoegd en gewoon Pesach genoemd, maar er is een belangrijk verschil tussen de twee. Dat gaan we onderzoeken.
Drie verschillende gebeurtenissen
Tijdens de Pesach-periode vinden er drie verschillende gebeurtenissen plaats die drie unieke geestelijke omstandigheden van de ziel vertegenwoordigen:
1. Verlossing
Pasen staat symbool voor verlossing: Wij zijn gered van de toorn van God door het geloof in het bloed van het Paaslam. We lezen in Joh. 1:29 namelijk “Zie het Lam Gods, dat de zonden der wereld wegneemt.” Yeshua (Jezus) werd tijdens Pesach geofferd als de vervulling van het lam dat de Israëlieten tijdens het allereerste Pesach redde: “En wanneer Ik het bloed zie, zal Ik aan u voorbijgaan.” lezen we in Exodus 12:13. Wat een geweldige genade ontdekken we hier wanneer we hier maar even bij stil staan!! Vader zegt hier: Wanneer ik het bloed van Mijn Zoon zie, zal ik aan u (en vuil je eigen naam hier maar in) voorbij gaan!! Een oud lied komt ineens zomaar in mijn gedachten naar boven: O, welk een wond're Verlosser vond ik in mijn Heiland en Heer. Lofprijs vervult nu mijn harte, mijn zonden gedenkt Hij niet meer.
2. Heiliging
Ongezuurd brood, ook wel matze of brood der ellende genoemd, staat symbool voor heiliging. Een matze is plat omdat er geen gist (chameets) in zit . Chametz staat symbool voor slechtheid, trots en datgene wat ervoor zorgt dat we opgeblazen worden of een hoge dunk van onszelf krijgen. We lezen in 1 Korinthe 5 vers 6 en 7 de woorden van Paulus: “Uw roem is niet goed. Weet u niet dat een beetje zuurdesem het hele deeg zuur maakt? Doe de oude zuurdesem weg, zodat u een nieuw, ongezuurd deeg kunt zijn, zoals u werkelijk bent. Want de Messias, ons paaslam, is geslacht.” Chametz is nauw verwant aan het Hebreeuwse woord chamutz, wat ‘zuur’betekent. Gist is een verzurend middel. Op dezelfde manier veroorzaakt zonde bitterheid in onze ziel. Het is juist om die reden ook dat Paulus de gelovigen in Korinthe en aan ons, aan u en mij laat weten “Laten wij daarom het feest vieren, niet met het oude brood, dat gezuurd is door slechtheid en boosheid, maar met het ongezuurde brood [matze] van oprechtheid en waarheid.” Wat een prachtige beelden geeft de Heere God ons in het Eerste Testament zodat we die vanuit de woorden van Paulus kunnen toepassen op ons eigen leven. Aanschouwelijk onderwijs noemden we dat vroeger in het verre verleden!
De week van het Ongezuurde Brood staat daarom symbool voor heiliging door beproevingen, ellende en testen, en voor de zuivering van trots. Het doel is om ons nederigheid en gehoorzaamheid te leren door de dingen die we meemaken in onze ervaringen in de woestijn van het leven. Maar… het Beloofde Land verwacht ons! Het beste komt nog! “ Moshe (Mozes) hield het volk het volgende voor: “Ook moet u heel de weg in gedachten houden waarop de HEERE, uw God, u deze veertig jaar in de woestijn geleid heeft, opdat Hij u zou verootmoedigen, en u op de proef zou stellen om te weten wat er in uw hart was, of u Zijn geboden in acht zou nemen of niet.” (Deuteronomium 8:2). En het is al niet anders in uw en mijn leven. Ook wij moeten gedurende onze levensweg in gedachten houden, dat de HEERE, onze God, ons door de woestijn van ons leven leid opdat Hij ons zou verootmoedigen, en ons op de proef zou stellen om te weten wat er in ons hart is, of we Zijn geboden in acht zouden nemen of niet.
3. Vrucht!
De eerste vruchten, in het Hebreeuws ook wel Bikkurim genoemd , vinden plaats op de dag na de eerste dag van het feest van het Ongezuurde Brood (hoewel er enige onenigheid bestaat over het tijdstip) en staan symbool voor de wederopstanding.
Zoals de gerst als eerste oogst na de winter aan de Heer wordt geofferd, zo werd ook Jezus uit de dood opgewekt op het feest van de Eerstelingen. We lezen daarvan in 1 Korinthe 15 vers 20: “Maar nu is de Christus uit de doden opgewekt en is hij de eersteling geworden van hen die ontslapen zijn.”
Uit deze verschillende elementen binnen Pesach kunnen we opmaken dat er tussen de gebeurtenissen van verlossing en opstanding een proces van heiliging plaatsvindt.
Wat een geweldige symboliek vinden we in het vieren van Pesach terug in ons geestelijk leven! Verlossing, heiliging en nieuw Leven!
Wanneer ik dit alles op mij in laat werken dan val ik als het ware met Paulus in aanbidding op de knieën en getuig de woorden uit Romeinen 11 vers 33 met hem: “O, diepte van rijkdom, zowel van wijsheid als van kennis van God, hoe ondoorgrondelijk zijn Zijn oordelen en onnaspeurlijk Zijn wegen! Want wie heeft de gedachten van de Heere gekend? Of wie is Zijn raadsman geweest? Of wie heeft Hem eerst iets gegeven en het zal hem vergolden worden? Want uit Hem en door Hem en tot Hem zijn alle dingen. Hem zij de heerlijkheid, tot in eeuwigheid. Amen.
Zo dan, vertroost elkaar met deze woorden!
Reactie plaatsen
Reacties